بازاریابی درونگرا یا Inbound Marketing یکی دیگر از رایج ترین بازاریابی های حوزه دیجیتال مارکتینگ است که در چند سال اخیر معروف شد. این بازاریابی را به بازاریابی جاذبه ای یا ربایشی هم می شناسند. کسانی که می خواهند در مورد این نوع بازاریابی صحبت کنند آن را با بازاریابی برونگرا مقایسه می کنند. به این صورت که در بازاریابی جاذبه ای نیاز نیست برای جذب مخاطبان تلاش های پیچیده ای کرد.
کاملا برعکس بازاریابی برونگرا. چرا که در این استراتژی سعی می شود برای تاثیرگذاری بر روی مخاطبان تجربه های جدیدی خلق کرد. ولی در بازاریابی جاذبه ای تمرکز افراد فقط بر روی تولید محتوا است. محتوایی که متناسب با نیاز مخاطبان باشد و سبب جذب او گردد. پس از اینکه مخاطب جذب کسب و کار مورد نظر شد باید تعامل و ارتباط را با او بیشتر کرد و متناسب با نیاز و سلیقه اش به او خدمات ارائه داد تا او را تبدیل به مشتری کرد.
به عبارت دیگر مهمترین فاکتور در بازاریابی درونگرا شناخت سلایق و نیازهای مخاطبان است تا بر اساس آن محتوا و خدمات ارائه داد. این تکنیک سبب می شود با گذشت زمان مخاطبان مجذوب کسب و کار شوند.
اینباند مارکتینگ چیست؟
بازاریابی درونگرا یا ربایشی یا inbound marketing به مانند سایر روش های بازاریابی دیجیتال سعی می کند مخاطبان را جذب و در نهایت آن ها را راضی کند. اما با این تفاوت که این استراتژی باید به گونه ای اجرا شود که مخاطبان فکر کنند خودشان به سمت کسب و کار شما آمده اند نه اینکه شما آن ها را جذب نمودید. به عبارت دیگر در بازاریابی درونگرا مخاطب خود تصمیم می گیرد که با کسب و کار شما ارتباط برقرار کند یا خیر.
در این روش بازاریابی مخاطب جذب و به مشتری واقعی تبدیل می شود. اما به چه صورت؟ به این شکل که مشکلات، نیازها و علایق آن ها شناسایی می شود. سپس بر اساس این فاکتورها برای او محتوا تولید می گردد. زمانی که مخاطبان اطلاعات مفید و متناسب با نیاز خود را دریافت کردند رفته رفته علاقه مند به کسب و کار شما می شوند.
بازاریابی درونگرا و برونگرا کاملا عکس هم هستند. چرا که در بازاریابی برونگرا بدون توجه به خواست مخاطب محتوا تولید می گردد و تنها با تولید یک محتوای جذاب سعی می شود مخاطبان جذب شوند. اما هدفمندی بازاریابی جاذبه ای بسیار بیشتر از بازاریابی برونگرا است. بنابراین اگر به دنبال یک استراتژی هدفمند هستید تا محصولات و خدمات خود را ارائه و فروش خود را بیشتر کنید حتما از اینباند مارکتینگ کمک بگیرید.
در این استراتژی تمام اطلاعات و امکانات با توجه به نیاز مخاطبان در اختیار آن ها قرار می گیرد. به همین دلیل یک رابطه بلند مدت بین برند و مخاطبان برقرار می شود. طبیعتا هرچه رابطه بین کسب و کار و مخاطبان بهتر و بیشتر باشد گسترده کردن برند بهتر انجام می گیرد.
Inbound چیست؟
بازاریابی درونگرا یا اینباند مارکتینگ یک نوع دیجیتال مارکتینگ است که از انواع محتوا استفاده می کند تا مخاطب مشکلات خود را برطرف کند. از ویژگی های جالب توجه بازاریابی درونگرا مقرون به صرفه بودن است. در واقع کسب و کارها می توانند با کمترین هزینه مخاطبان را به مشتریان وفادار تبدیل کنند.
البته در این استراتژی بازاریابی مخاطبان خود به دنبال شما می گردند و شما را پیدا می کنند. این تکنیک یکی از ویژگی های منحصر به فرد بازاریابی جاذبه ای است. حال شما با شناخت مخاطبان و ارائه خدمات و محصولات در درست ترین زمان می توانید آن ها را مجذوب خود کنید. طبیعتا وقتی مشکل مخاطب با شما برطرف شد دوباره به سمت شما بازمی گردد و حتی برند شما را به دوستان خود معرفی کند.
به همین دلیل است که با استفاده از این استراتژی گسترش کسب و کارها سریع تر از آن چیزی که تصور می کنند اتفاق می افتد. البته عکس این موضوع هم امکانپذیر است. یعنی اگر مخاطب از خدمات شما راضی نباشد نه تنها دیگر به سراغ کسب و کار شما نمی آید بلکه دوستان خود را هم از مراجعه به شما منصرف می کند.
این بازاریابی در بخش هایی که مخاطبان معمولا در آنجا وقت خود را سپری می کنند انجام می گیرد. از جمله این قسمت ها می توان به شبکه های اجتماعی، وبلاگ ها، ایمیل ها و .. اشاره نمود. در واقع در این استراتژی سعی می شود با سئو، وبلاگ نویسی، ایمیل مارکتینگ، پادکست، اینفوگرافیک، کتاب الکترونیک و .. مخاطبان را جذب کرد.
هدف از اجرای بازاریابی جاذبه ای یا اینباند مارکتینگ هدایت مخاطبان هدف به سمت کسب و کار و وب سایت مد نظر است.
بازاریابی برونگرا یا Outband
برای اینکه بهتر با تفاوت بازاریابی درونگرا و برونگرا آشنا شوید باید بدانید بازاریابی برونگرا چیست. بازاریابی برونگرا یا outband marketing همان بازاریابی سنتی است. در واقع تبلیغات رادیو و تلویزیون، تبلیغات بروشور و تلفنی همان بازاریابی برونگرا می باشند. در این تکنیک از ابزارهای مدیا برای یک جامعه کلی استفاده می گردد تا بین آن جامعه مخاطبان هدف پیدا شود.
معمولا کسب و کارهایی که مخاطبان هدف آن ها با تکنولوژی های بروز آشنا نیستند از این استراتژی استفاده می کنند. در این نوع بازاریابی کسب و کارها به دنبال مخاطبان هدف و مشتری هستند. به همین دلیل از استراتژی های مختلفی استفاده می کنند تا مشتری جذب کنند. این بازاریابی هیچ هدفمندی ندارد و جوامع و مخاطبان دسته بندی نمی شوند.
بنابراین استراتژی مورد نظر برای بخش وسیعی نمایش داده می شود تا شاید مشتریان واقعی تبلیغ را ببیند و به مشتری وفادار تبدیل شوند. طبیعتا برای پخش چنین تبلیغات وسیعی باید هزینه های گزافی پرداخت کرد. به همین دلیل بازاریابی برونگرا جزء بازاریابی های گران قیمت بشمار می رود. در حال حاضر بازاریابی برونگرا دارای استراتژی های متنوعی است که از جمله آن می توان به تبلیغات پیامکی (SMS)، تبلیغات بنری، پخش بروشور و تراکت های تبلیغاتی، ایمیل های تبلیغاتی و … اشاره نمود.
تفاوت بازاریابی برونگرا با درونگرا یا Inbound چیست؟
شاید با تعاریف گفته شده باز هم برخی از کاربران متوجه نشدند که تفاوت بازاریابی برونگرا با درونگرا یا Inbound چیست؟
یکی از مهمترین تفاوت های بازاریابی درونگرا با برونگرا این است که اصلا نیاز به صرف انرژی زیاد نیاز ندارد. همانطور که اشاره نمودیم در بازاریابی برونگرا از استراتژی های مختلفی برای جذب مشتری استفاده می شود. اما بازاریابی درونگرا برای یافتن و جذب مشتری اصلا به تکنیک های پیچیده و زیاد نیاز ندارد. اولا که در این بازاریابی مخاطبان دسته بندی می شوند. سپس مشکلات و علایق آن ها بررسی و شناسایی می گردند و سپس بر اساس رفتار آن ها محتوا تولید می گردد.
در بازاریابی برونگرا کسب و کارها به دنبال مشتری هستند. اما در بازاریابی جاذبه ای مخاطب به دنبال کسب و کار است. چرا که متناسب با مشکلات و نیاز مخاطبان به آن ها خدمات ارائه می گردد. به همین دلیل نه تنها مخاطبان جذب می گردند بلکه اعتماد آن ها نسبت به برند بیشتر می شود. با استراتژی های اینباند مارکتینگ می توان کسب و کارها را به خوبی معرفی نمود، اعتماد مخاطبان هدف را کسب کرد و درصد فروش را افزایش داد.
هزینه از دیگر تفاوت های این دو نوع بازاریابی است. همانطور که اشاره نمودیم در بازاریابی برونگرا مخاطبان دسته بندی نمی شود. یعنی یک استراتژی بازاریابی گسترده برای خیل عظیمی از جامعه اجرا می گردد. طبیعتا اجرای این استراتژی مستلزم پرداخت هزینه بالایی است. از طرف دیگر معمولا اکثر جامعه این تبلیغات را مشاهده نمی کنند. مثل تبلیغات تلویزیونی که اکثر جامعه در زمان پخش آن را رد می کنند.
بنابراین پرداخت هزینه گزاف برای اجرای چنین استراتژی که مردم آن را نمی بیننند اصلا ارزشی ندارد. در واقع یکی از مهمترین معایب بازاریابی برونگرا همین بی اعتنایی بینندگان است.
مزایای اینباند مارکتینگ چیست؟
- هدفمند و بازدهی بالا: در مطالب بالا ذکر نمودیم که بازاریابی درونگرا یک بازاریابی هدفمند است. چرا که تمرکز آن بر روی نیاز و مشکلات مخاطبان می باشد. در این بازاریابی تمام جامعه مد نظر نیست و برای سلیقه های مختلف تبلیغ نمی شود. بلکه فقط بازار هدف ملاک است و برای جذب آن تبلیغات اجرا می شود. در صورتی که بتوانید مشکلات مخاطبان را برطرف کنید بازدهی سایت و کسب و کار شما افزایش می یابد. پس سعی کنید با ارائه اطلاعات صحیح و کلمات کلیدی مناسب پاسخ سوالات مخاطبان را بدهید. در این صورت مخاطبان با رضایت کامل شخصا به سراغ شما می آیند.
- مقرون به صرفه: هزینه یکی از مهمترین فاکتورها در زمان تبلیغات و بازاریابی است. هر کسب و کاری که قصد اجرای دیجیتال مارکتینگ دارد می خواهد بداند استراتژی مد نظر چقدر هزینه بر است. بازاریابی درونگرا در مقایسه با بازدهی بالایی که دارد یک استراتژی بازاریابی مقرون به صرفه تلقی می شود که در قیاس با مدل برونگرا ROI بالاتری دارد. هزینه اینباند مارکتینگ تقریبا یک سوم هزینه بازاریابی برونگرا است.
این مطلب ادامه دارد…