بازاریابی چریکی یکی از جدیدترین و جالب ترین استراتژی های بازاریابی است که از آن به منظور معرفی محصولات و خدمات برندها استفاده می گردد. این استراتژی بهترین گزینه برای برندهای تجاری است که علاقه دارند با استفاده از تاکتیک های بازاریابی کم هزینه بیشترین سود و بازدهی را کسب کنند. یکی از مهمترین شاخصه های این نوع بازاریابی این است که در آن به هیچ وجه از مدل ها و روش های سنتی استفاده نمی شود. بلکه سعی می کند با روش های غیر عادی و غیر متعارف مخاطبان را تحت تاثیر قرار دهد و نظر آن ها را جلب کند.

ماهیت بازاریابی چریکی به این صورت است. نکته جالب توجه دیگر در مورد این بازاریابی این است که در سرمایه گذاری چریکی به جای اینکه تمرکز بر روی پول باشد بر روی وقت و انرژی است. حال اگر شما هم علاقه مند اجرای این استراتژی بازاریابی هستید می توانید با ما تا انتهای مطلب همراه باشید.

بازاریابی چریکی

بازاریابی چریکی چیست؟

بازاریابی پارتیزانی یا چریکی که در اصطلاح انگلیسی به آن گوریلا مارکتینگ  (Guerrilla Marketing)هم می گویند یک استراتژی بازاریابی غیر متعارف می باشد. این بازاریابی به قدری مبتکرانه و خلاقانه و متنوع است که نام های متعددی دارد. در این استراتژی سعی می شود با کمترین هزینه بیشترین بازخورد به دست آید.

اگر بخواهیم به صورت ریشه ای به اسم این بازاریابی بپردازیم باید بگوییم که این نام از چندین قسمت تشکیل شده است. در میدان نبرد برخی از افراد وظیفه غافلگیری دشمن را داشتند. به این افراد چریک یا پارتیزان می گفتند. معنی پارت (part) هم که یعنی قسمت یا فردی که عضوی از یک گروه است. با این احتساب می توان گفت از آنجایی که این بازاریابی سبب ایجاد غافلگیری در مخاطبان می شود به آن بازاریابی چریکی می گویند.

از آن جهت به این بازاریابی گوریلا مارکتینگ می گویند که با بکارگیری حرکات عجیب سبب جلب نظر مخاطبان می گردد. همان کاری که گوریل انجام می دهد. همانطور که می دانید گوریل حیوان بزرگی است و تنها با حرکت دادن دست و پای خود می تواند نظر بینندگان را جلب کند. این استراتژی نیز با استفاده از روش های غیرقابل پیش بینی، غیر عادی و یا حتی حرکاتی با ترس و هیجان سعی بر جلب مخاطب دارد.

این ابتکار عمل و تکنیک در گوریلا مارکتینگ سبب شد برخلاف روش های سنتی تاثیر قابل توجهی بر روی مخاطبان بگذارد.

انواع بازاریابی چریکی

گوریلا مارکتینگ

در این نوع بازاریابی از تاکتیک های خاص استفاده می شود تا برندهای تجاری به جذاب ترین و خلاقانه ترین شکل ممکن به مخاطبان معرفی گردد. یکی از مهمترین شاخصه های گوریلا مارکتینگ کم هزینه بودن است. به همین دلیل طرفداران زیادی دارد.

این بازاریابی به قدری کم هزینه است که این روش را تقریبا یک بازاریابی بدون هزینه می دانند. چرا که در آن سعی می شود تمرکز کاربران بر روی روش های تبلیغاتی خلاقانه باشد نه صرفا پول خرج کردن برای تبلیغات و جذب مخاطب. اساس این بازاریابی، چریکی و پارتیزانی است. یعنی در آن تاکتیک های غافلگیرانه و نامنظم اجرا می شود. البته در کنار این تاکتیک ها باید خلاقیت و ایده های بازاریابی چریکی نیز بکار گرفته شود تا این استراتژی با موفقیت عملی گردد.

معرفی انواع بازاریابی چریکی

یکی دیگر از ویژگی های جالب گوریلا مارکتینگ داشتن تنوع زیاد است. بنابراین هر کسب و کاری می تواند با توجه به نیاز خود یکی از این مدل ها را انتخاب کند. از جمله انواع بازاریابی چریکی عبارتند از:

  • بازاریابی محیطی (Ambient Marketing)
  • بازاریابی مخفیانه (Undercover Marketing)
  • بازاریابی اینترنتی
  • بازاریابی ساختگی چریکی
  • بازاریابی دزدکی (Stealth Marketing)
  • کمپین پارتیزانی کمین محور (Ambitious Guerrilla Marketing)
  • کمپین پارتیزانی مردمی (Grassroots Guerrilla Marketing)
  • کمپین گرافیتی معکوس (Reverse Graffiti)
  • انتشار وحشیانه (Wild Posting)
  • بازاریابی تجربی (Experiential Marketing)
  • بازاریابی ویروسی (Viral Marketing)
مثال بازاریابی چریکی

بازاریابی محیطی (Ambient Marketing)

همانطور که از نام این روش گوریلا مارکتینگ مشخص است تبلیغات و تاکتیک های خلاقانه در این روش در محیط های باز و عمومی نظیر رستوران ها، پارک ها و .. انجام می گیرد. این روش یکی از محبوب ترین تاکتیک های گوریلا مارکتینگ است.

بازاریابی مخفیانه (Undercover Marketing)

یکی از جالب ترین انواع بازاریابی چریکی بازاریابی مخفیانه یا آندرکاور می باشد. چرا که در این روش یک پیشنهاد خرید به مخاطب داده می شود بدون اینکه مخاطب متوجه این پیشنهاد گردد. به عنوان مثال یک شرکت یا برند می تواند محصولات و خدمات خود را در رویدادهای ورزشی، علمی و .. برجسته سازی و به مخاطبان معرفی می کند.

سپس مخاطبان با دیدن آن کنجکاو می شوند و سعی می کنند اطلاعات خود را در مورد آن افزایش دهند. این استراتژی بازاریابی را به عنوان بازاریابی پر سر و صدا (Buzz Marketing) هم می شناسند. چرا که در آن برندها و شرکت ها در مورد محصول یا خدمات تبلیغاتی خود غوغا و همهمه برپا می کنند. البته مطمئن باشید بازاریابان این روش را به صورت قانونی اجرا می کنند تا اعتبار برند با مشکل مواجه نشود.

بازاریابی اینترنتی

در این نوع گوریلا مارکتینگ محصول، خدمات و سایر محتواهای تولید شده به طور گسترده در فضای مجازی پخش می گردد. از آنجایی که افراد زیادی در این فضا وقت خود را سپری می کنند این تبلیغات به سرعت بین مخاطبان پخش می گردد.

ایده های بازاریابی چریکی

بازاریابی ساختگی چریکی

این نوع گوریلا مارکتینگ یکی از پرریسک ترین استراتژی ها است. در این روش هم می توان از سلبریتی ها استفاده کرد و با دادن دستمزد به آن ها یک محصول یا یک برند تجاری را تبلیغ و معرفی کرد. همچنین می توان یکسری وبلاگ و صفحات مجازی جعلی و ساختگی ایجاد گرد. سپس افرادی را استخدام کرد که در این صفحات نظرات مثبت خود در مورد محصول یا خدمات مد نظر را ارائه می دهند.

بازاریابی دزدکی (Stealth Marketing)

بازاریابی دزدکی نوع دیگری از بازاریابی مخفیانه است. به این صورت که برندها و شرکت ها برای معرفی محصول و خدمات خود از لوگوی خود در محیط های واقعی استفاده می کنند. البته باید متذکر شویم این استراتژی یکی از انواع بازاریابی چریکی است که باید در آن پول خرج کرد. در واقع میزان جلب توجه مخاطبان به مقدار پولی بستگی دارد که خرج می کنید.

کمپین پارتیزانی کمین محور (Ambitious Guerrilla Marketing)

بازاریابی کمینی یکی از بلند پروازانه ترین انواع بازاریابی چریکی است. چرا که در این روش یک رویداد مهم به خاطر یک پیام تبلیغاتی قطع می شود. به همین دلیل در ذهن بینندگان ماندگار می شود و بیشترین جلب توجه را نسبت به برند یا محصول ایجاد می کند.   

کمپین پارتیزانی مردمی (Grassroots Guerrilla Marketing)

سرعت فراگیر شدن این روش بازاریابی بسیار آرام است. در واقع در این روش سعی می شود اشتیاقی که در دل مشتریان ایجاد شد فراگیر شود.

مهمترین ویژگی در بازاریابی چریکی چیست

مثال بازاریابی چریکی

برای اینکه راحت تر با انواع بازاریابی چریکی آشنا شوید چند مثال بازاریابی چریکی را با هم مرور می کنیم:

  • گوریلا مارکتینگ برند Mr.Clean
  • بستنی غول‌ پیکر Bounty
  • کمپانی AXE
  • پروفایل تیندر ددپول
  • مک دونالد
  • گوریلا مارکتینگ محصول Frontline
  • گوریلا مارکتینگ شرکت Lego

گوریلا مارکتینگ برند Mr.Clean

بسیاری از کاربران بر این باورند که گوریلا مارکتینگ حتما باید در ابعاد گسترده و بزرگ اجرا شود. در صورتی که اصلا اینگونه نیست. برای پی بردن به این موضوع کافی است گوریلا مارکتینگ برند Mr.Clean را مشاهده کنید. این برند که محصولات پاک کننده چند منظوره تولید می کند یکی از خط های عابر پیاده را با رنگ سفید و لوگوی خود تغییر داد.

در واقع هدف از این کار این بود که به مخاطبان القا کند محصولات این برند تا این اندازه قدرت پاک کنندگی دارند و حتی توانایی تمیز کردن کف خیابان را هم دارد.

بستنی غول‌ پیکر Bounty

برند Bounty یکی از معروف ترین برندهای آمریکایی است که به تولید خوراکی های بزرگ معروف می باشد. این برند برای تبلیغ محصولات خود از یک فنجان و بستنی غول پیکر در خیابان استفاده کرد که بستنی در حال آب شدن است. مطمئنا کسی نمی تواند این تبلیغ را نادیده بگیرد. تمام افرادی که در حال گذر از خیابان بودند به بستنی آب شده ای که اندازه یک تشک بود نگاه می کردند.

بازاریابی پارتیزانی

بازاریابی کمپانی AXE

کمپانی AXE یک برند هلندی بریتانیایی است. این کمپانی مشغول تولید انواع لوازم بهداشتی آقایان اعم از افترشیو، استیک صابونی، مام و … می باشد. گوریلا مارکتینگ این کمپانی به این صورت بود که از تابلوهای خروج در اماکن عمومی نظیر متروها، ایستگاه قطار، اتوبوس و … استفاده کرد که در آن راه خروج را به مردان نشان می داد.

در واقع در این تبلیغ نشان می دهد مردانی که از محصولات این برند استفاده می کنند بسیار جذاب می باشند و تمام خانم ها به دنبال آن ها می روند. این ترفند سبب شد حتی افرادی که خسته از سر کار برمی گردند با دیدن این تبلیغ بخندند و حتی این موضوع را با دیگران به اشتراک بگذارند.

این مطلب ادامه دارد…