بازاریابی از طریق ایمیل یا ایمیل مارکتینگ یکی از قدیمی ترین روش های دیجیتال مارکتینگ است که با ظهور پدیده ایمیل رایج شد. البته در چند سال گذشته یکسری تغییرات جزئی در نحوه اجرا و تبلیغات آن صورت گرفته است. به عبارت دیگر اصل و پایه این روش بازاریابی همان اصل اولیه می باشد و ثابت است. فقط برخی از برندها برای اینکه بتوانند مخاطبان بیشتری را سریع تر جذب کنند در این استراتژی تغییراتی اعمال کرده اند.
این برندها با استفاده از راهکارهایی مخاطبان را ابتدا به بازدیدکننده و سپس به مشتری تبدیل می کنند. از زمانی که ایمیل طراحی و اجرا شد یک ابزار ارتباطی موثر شناخته می شود. تمام افرادی که دارای ایمیل شخصی هستند مطمئنا روزانه با انواع و اقسام ایمیل های تبلیغاتی مواجه شده اند. نکته جالب توجه این است که می توان این ایمیل های تبلیغاتی را ساماندهی کرد تا به هدف مد نظر رسید.
به همین دلیل اغلب برندها و کسب و کارها ایمیل های تبلیغاتی خود را ساماندهی می کنند تا به صورت هدفمند با مشتریان خود در ارتباط باشند. این راهکار سبب افزایش نرخ تبدیل می گردد. ایمیل مارکتینگ یا بازاریابی از طریق ایمیل یکی از مقرون به صرفه ترین و در عین حال موثرترین روش های دیجیتال مارکتینگ است.
بسیاری از برندها و کسب و کارها بر این باورند زمانی بازاریابی آن ها نتیجه می دهد که هزینه های گزاف بابت آن پرداخت کنند. در صورتی که اصلا اینگونه نیست. در بازاریابی به جای پول باید بر روی هدف تمرکز کرد. ایمیل مارکتینگ نیز همینگونه است. چرا که در آن ابتدا لیستی از مشتریان هدف تهیه می شود و سپس با ایجاد یک محتوای خاص یا فراخوان و یا پیشنهادات جذاب و ارسال آن به مشتریان هدف آن ها را جذب و فروش و درآمد را افزایش می دهد.
بازاریابی از طریق ایمیل چیست؟
اگر بخواهیم بازاریابی از طریق ایمیل یا ایمیل مارکتینگ (EMAIL MARKETING)را به زبان ساده توضیح دهیم باید بگوییم راهکاری است که در آن با ارسال ایمیل مخاطب را به مشتری تبدیل می کند. بنابراین مهمترین ابزار در این استراتژی برای ارسال پیام ایمیل است. هدف از ارسال این پیام به مخاطبان هدف، تبدیل آن ها به مشتری و همچنین برقراری ارتباط با آن ها می باشد. در واقع برندها با استفاده از این استراتژی می توانند محصولات و خدمات خود را به مخاطبان معرفی کنند، آن ها را بفروشند و درآمد خود را افزایش دهند.
محتوای ایمیل های تبلیغاتی می تواند شامل تخفیفات ویژه، پیام های کاربردی، پیشنهادات جذاب و … باشد. البته نکته مهمی که در زمان اجرای این استراتژی باید به آن توجه کنید این است که نباید تعداد زیادی از ایمیل های تبلیغاتی را برای هزاران مخاطب ارسال کنید. اصلا شیوه ایمیل مارکتینگ این نیست. هدف در این استراتژی بسیار مهم است. بنابراین شما باید تکنیک هایی در این بازاریابی به کار گیرید تا به افزایش ترافیک و بازدیدکننده برسید.
در این روش بازاریابی مستقیما از مشتریان و مخاطبان درخواست می گردد که محصولات و خدمات برندها را مشاهده کنند. یعنی بدون دخالت هیچ واسطه ای مشتری با محصولات و خدمات برند آشنا می شود و مستقیما با کسب و کارها در ارتباط است. به همین دلیل یک بازاریابی مستقیم شناخته می شود. با توجه به این موضوع نحوه اجرای این بازاریابی بسیار مهم است.
چرا که برند و مخاطب مستقیما با هم در ارتباط هستند. لذا باید برنامه های استراتژیکی پیاده کرد که سبب افزایش جذب مشتریان شود. این روش بازاریابی به مانند سایر استراتژی های دیجیتال مارکتینگ سبب افزایش آگاهی از برند، تبدیل مخاطب هدف به مشتریان واقعی، حفظ مشتریان قدیمی، افزایش فروش، برندسازی و … می گردد.
آموزش ایمیل مارکتینگ
با توجه به کاربردی بودن ایمیل مارکتینگ کاربران زیادی به دنبال آن هستند. همانطور که اشاره نمودیم شیوه ایمیل مارکتینگ به این صورت نیست که فقط هزاران ایمیل را به تعداد زیادی از مخاطبان ارسال کرد. این استراتژی نیازمند برنامه استراتژیک است. مثلا کسی که قصد استفاده از بازاریابی از طریق ایمیل را دارد در وهله اول باید با پنل های مختلف بازاریابی ایمیلی آشنا شود.
آشنایی با معروف ترین پنل های ارسال ایمیل به او کمک می کند بهترین سرویس را برای ارسال ایمیل های تبلیغاتی خود انتخاب کند. البته تمام پنل ها ویژگی های ظاهری مشابهی دارند. در تمام این پنل ها آدرس مخاطب وارد و سپس محتوای ایمیل نوشته و برای او ارسال می گردد. از آنجایی که آموزش ایمیل مارکتینگ بسیار وسیع است نمی توان تمام مراحل ساخت و اجرای ایمیل مارکتینگ را توضیح داد.
اما در ادامه بخشی از طراحی ایمیل مارکتینگ را توضیح می دهیم.
مراحل آموزش ایمیل مارکتینگ
- تعیین استراتژی: مهمترین و اولین گام در طراحی ایمیل مارکتینگ ایجاد یک استراتژی مناسب است. تعیین استراتژی کمک می کند این بازاریابی با برنامه ریزی و منظم اجرا شود.
- گرفتن لیست و گروه بندی مخاطبان: بعد از تعیین استراتژی باید لیست مخاطبان هدف را دریافت کرد تا بتوان این بازاریابی را آغاز نمود. برای اینکه این بازاریابی هدفمند انجام شود بهتر است لیست مخاطبان را گروه بندی کنید. مثلا این افراد را بر اساس رنج سنی، موقعیت جغرافیایی، علایق و سلیقه، موقعیت شغلی و … دسته بندی و به گروه های کوچک تقسیم نمایید. این راهکار سبب می شود میزان خوانده شدن ایمیل شما افزایش یابد.
- شخصی سازی ایمیل: سعی کنید ایمیل ارسالی شما فقط در دسترس همان مخاطب باشد. برای ارسال چنین ایمیلی ابتدا لیست مخاطبان را بررسی و با پرسونای آنها آشنا شوید. بررسی کنید هر کدام از آنها چه علایق و عاداتی دارند. دقت کنید مخاطبان شما معمولا چه زمانی ایمیل های خود را چک می کنند و سپس ایمیلی مطابق با سلیقه او ارسال کنید.
- انتخاب بهترین سرویس ارسال: در حال حاضر سرویس های مختلفی برای ارسال ایمیل راه اندازی شده اند. شما نیز با بررسی لازم بهترین سرویس را انتخاب کنید. مثلا تحقیق کنید که مخاطبان شما بیشتر به چه سرویسی دسترسی دارند.
- طراحی ایمیل: سپس برای پیاده سازی کمپین تبلیغاتی خود باید ایمیل تبلیغاتی مورد نظر خود را طراحی کنید. توجه کنید محتوای ایمیل حتما جذاب و منحصر به فرد باشد.
- ارسال اتوماسیون ایمیل: برای افزایش جذب مخاطب می توانید به گونه ای ایمیل های خود را تنظیم کنید که این پیام ها به صورت اتوماسیون برای مخاطب ارسال گردد.
- آنالیز: حتما در طول زمان نتایج و داده های کمپین تبلیغاتی خود را آنالیز کنید. برای این آنالیز به گزارش هایی نظیر گزارش تحویل، نرخ باز شدن ایمیل و نرخ کلیک نیاز دارید.
عناصر کلیدی در طراحی ایمیل مارکتینگ
به طور کلی بازاریابی از طریق ایمیل بسیار گسترده است و نمی توان به تمام عناصر کلیدی آن پرداخت. اما باید این نکته را یادآوری کنیم تمام عناصر و فاکتورهای مورد استفاده در این استراتژی در ذهن مخاطبان هک می شود و بر روی آن تاثیر می گذارد. یعنی این عناصر می تواند سبب افزایش و یا کاهش میزان بازدهی بازاریابی شما گردد. به همین دلیل در دوره ایمیل مارکتینگ که برای کاربران برگزار می شود حتما عناصر مهم طراحی ایمیل مارکتینگ بررسی می گردد.
در این قسمت نیز مهمترین عناصر طراحی ایمیل مارکتینگ را معرفی می کنیم تا در زمان بازاریابی از طریق ایمیل از آن ها استفاده کنید:
- انتخاب تیتر مناسب: مطمئنا اولین چیزی که مخاطب با آن برخورد می کند تیتر ایمیل است. بنابراین هرچه جذابیت تیتر بیشتر باشد مخاطبان بیشتری جذب می کند. چرا که در همان نگاه اول ایمیل را باز می کند. اما بالعکس اگر جذاب نباشد ایمیل را نمی خواند.
- انتخاب محتوای مختصر و کوتاه: سعی کنید محتوای انتخابی شما به گونه ای باشد که مخاطبان از داخل گوشی هم بتوانند آن را بخوانند. پس سعی کنید ایمیل شما کوتاه و مفید باشد. یعنی به جای استفاده از متون طولانی از جملات واضح و مختصر استفاده کنید تا وقت مخاطب گرفته نشود.
- استفاده از لوگو و نام برند: لوگو نشان دهنده هویت برند است. بنابراین در کمپین تبلیغاتی خود حتما نام و لوگوی خود را در بالاترین قسمت ایمیل قرار دهید تا مخاطب در همان نگاه اول متوجه شود ایمیل چه برندی را دریافت کرده است.
- استفاده از شماره تماس: در زمان طراحی ایمیل حتما یک راه ارتباطی سریع برای مخاطب انتخاب کنید. شماره تماس یکی از راحت ترین ابزارهای ارتباطی است. پس حتما آن را در ایمیل خود قرار دهید تا مخاطب در صورت نیاز سریعا با شما تماس گیرد.
استراتژی های بازاریابی از طریق ایمیل
- داشتن طراحی ریسپانسیو و لینک گذاری: از آنجایی که امروزه اغلب مردم از گوشی های هوشمند استفاده می کنند بهتر است کمپین تبلیغاتی خود را بر اساس این فاکتور طراحی کنید. یعنی محتوای ایمیلی شما به گونه ای طراحی شود که در این گوشی ها جلوه جذابی داشته باشد. همچنین برای دسترسی سریع کاربران به شما می توانید داخل ایمیل خود لینک گذاری کنید. با این راهکار میزان ترافیک شما بیشتر می شود.
- استفاده از دکمه های فراخوانی: از دکمه های فراخوانی یا کال تو اکشن (CTA)می توانید به منظور لینک خرید، شبکه های اجتماعی و در کل ارجاع مخاطب به صفحات مورد نظر استفاده کنید.
این مطلب ادامه دارد….